Mitt sparsamma 2018

Kommentera
Jag har ett mål med 2018 och det är att totalrenovera köket och jag kommer inte att göra något arbete själv. Men för att kunna renovera ett kök så behövs det pengar och en hel del pengar har jag en känsla av. Ska det nu göras så är det lika bra att göra det så som man vill ha det så långt som det är möjligt. Kök och badrum är ju inte precis något man byter ut efter något år bara för att man tröttnat. 
 
Så de där "vanliga" råden för hur man sparar pengar går för det mesta bort - sluta äta chips, drick inte öl på puben, köp inte kaffe to go, ta med matlåda,sluta köra bilen - de är inte riktigt för mig. Så vad lägger jag mina pengar på egentligen? Ja, det undrar jag också, om jag kollar mina kontoutdrag så handlar jag ju mat väldigt ofta så då kan man fråga sig om jag äter all mat jag handlar och vad handlar jag egentligen? 
 
Sedan så vet jag ju redan nu att det kommer att bli några småresor med hotellövernattningar, kanske 3 - 4 stycken under 2018 men å andra sidan gör jag inga längre resor eller resor utomlands, måste ju tänka på klimatet också. 
 
Så att kolla på och försöka spara pengar på:
 
1. MAT - och inte bara på grund av ekonomin utan med tanke på klimatet också. Vilka köpvanor har jag? Äter jag  upp det jag köper? Blir det rester som mjöl, yoghurt? Vad kan man göra för restmat? 
2. Räkningar - ska jag ta tag i surdegen som heter internet tro? Vad har jag annars för räkningar som tickar in?
3. Planerad inköpslista - när jag behöver något så skriver jag det i min lista och så får det hela utvärderas. Just nu  är jag till exempel fundersam över om jag ska köpa en märkmaskin för att få lite ordning och reda i skåpen.