Vem är du utan dina prylar?

Kommentera
Jag hittade ett intressant och tänkvärt inlägg på bloggen http://hildas.se/
 
 
 
Hon börjar med att ställa frågan "Har du någon gång tänkt på hur mycket dina saker säger om dig?" Hon fortsätter sedan och skriver bland annat att "/.../ vi till stor del bygger våra identiteter med de saker vi omger oss med." 
 
Jag känner de som inte har något gammalt kvar, som köper nya möbler med jämna mellanrum som inte har sparat något från barndomen eller från gamla släktingar. Sedan finns det de som inte verkar ha någon förmåga att göra sig av med saker och som också köper fler saker. Jag känner de som aldrig skulle köpa något begagnat och de som gör sitt yttersta för att inte köpa något nytt. 
 
Och jag då? Vem är jag? Jag har en tanke bakom mina köp men jag är inte så säker på att min tanke alltid syns bakom prislappen på det jag köper. Så vad är det som är viktigt för mig? Jo, det handlar t.ex. om att handla svenskt, att handla svenskt när det kommer till möbler har i mina fall också betytt att handla dyrt. Så där andra ser någon som betalar mycket pengar ser jag ett medvetet val. 
 
Samtidigt så gör jag inga dyra resor utomlands eller kommer med nyaste mobilen eller de senaste och dyraste kläderna eller väskorna. Detta skulle ju också kunna betyda att två personer som träffar mig har olika uppfattningom vem jag är, den som kommer hem till mig och ser hur det ser ut hemma hos mig tänker kanske att här har vi en som strör pengar runt sig medan en som träffar mig på en annan plats och "bara" ser mig och mina kläder, min väska, mina tygkassar och gamla mobil får en helt annan uppfattning om mig. 
 
Annat som jag tänker på när jag handlar kan vara att stöda lokal handel, små företag, gårdsbutiker eller att handla produkter där det finns en miljövänlig eller resurssparande tillverkning bakom. Detta betyder också att jag väljer bort att handla vissa saker som andra inte funderar nämvärt över att köpa. 
 
Så det finns många tankar bakom mina inköp men jag är inte alltid så säker på att det jag vill förmedla är det som syns utåt. 
 
 
 
 
#ekonomi #miljösnäll #identitet